Het Seelig Gasthuys - Multicultureel samenwonen in het Oude Belastingkantoor

Esther Moelands 14-10-2016
4139 keer bekeken 0 reacties

Het oude Belastingkantoor aan de Gasthuisvelden wordt voorlopig niet ingezet als AZC. Mijn droom is dat het gebouw een nieuw thuis mag worden voor de statushouders die in Breda een woning gaan krijgen. Een gebouw waar zij samen met andere Bredanaars kunnen wonen en leven.

Gemeente Breda kocht het pand aan de Gasthuisvelden, het oude belastingkantoor, om dienst te doen als het nieuwe asielzoekerscentrum voor de vluchtelingen die naar Breda komen. Vanwege terugloop in het aantal vluchtelingen in Nederland is de behoefte aan opvang veranderd en kiest het COA voor opvangcentra die al gereed zijn. Voorlopig wordt het pand aan de Gasthuisvelden dus geen AZC. Wat nu?

Mijn droom is dat het gebouw een nieuw thuis mag worden voor de statushouders die in Breda een woning gaan krijgen. Een gebouw waar zij samen met andere Bredanaars kunnen wonen en leven. Een ultieme uiting van het Gastvrij Breda, waar de gemeente naar streeft en ook wij bewoners trots op mogen zijn. Een gebouw waar iedereen kan wonen, samen kan koken, muziek maken en sporten. Waar de statushouders sneller een sociaal netwerk op kunnen bouwen om deel te kunnen nemen aan onze maatschappij. Waar ze de taal kunnen leren en oefenen. En de bewoners kunnen van elkaar leren en elkaar versterken. Door ook bewoners uit de buurt te betrekken bij de activiteiten in het gebouw vermindert het idee van ‘onbekend maakt onbemind’ en kunnen meerdere mensen op een positieve manier met elkaar in contact komen.

Eten is een belangrijke rol in de cultuur van veel nieuwkomers. Ook Breda kent een culinaire en bourgondische cultuur. Samen koken en eten is een mooie manier met elkaar in contact te komen en elkaar te leren kennen. Muziek en dans is een universele taal, waarin de gebruikelijke communicatieproblemen even wegvallen. Ook in sport kan je lekker samen bezig zijn en het vermindert gezondheidsrisico’s. Taallessen en oefengroepen kunnen ook in het gebouw plaatsvinden om de kansen van de bewoners te vergroten.

Er is een tweede aspect aan mijn droom. Stichting Nieuw Nut wil transformaties van dit soort gebouwen mogelijk maken met inzet lokale werkzoekenden met een expertise op het gebied van gebouwstransformaties. Werkzoekenden kunnen hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten met deze projecten. Ze vernieuwen hun werkervaring en vergroten hun netwerk. Door allerlei regelingen maken ze ook meer kans op betaald werk. Nieuw Nut maakt met hen een plan voor transformatie op zo’n manier dat het ruimte geeft aan verschillende bestemmingen en functies van het pand. Eenvoudig, voordelig, flexibel en op de toekomst gericht. Doordat het gebouw modulair ingedeeld wordt, kunnen modules eenvoudig aangepast worden als de behoefte en bestemming van het gebouw veranderen. De transformatie vindt zoveel mogelijk plaats met duurzame voorzieningen. Een zeer sociale start van transformatie van leegstaande gebouwen, zodat zij weer een functie gaan krijgen!

Geïnspireerd door het toekomstige Seeligpark en de geschiedenis met het Gasthuis en zijn velden, zou ik het gebouw het Seelig Gasthuys noemen. Een gasthuis voor zijn bewoners en de buurt, die iedereen gastvrij ontvangt, met jouw achtergrond, jouw culturele gebruiken, jouw beperkingen en jouw mogelijkheden.

Het gebouw zal beneden een keuken, eetzaal, multifunctionele cursusruimte, een speelkamer en een multifunctionele sportruimte kennen, daarnaast vergaderruimten. De woningen worden modulair ingedeeld en kunnen eenvoudig aangepast worden als de behoefte aan het type woning verandert. Het kan in de toekomst bijvoorbeeld ook een gebouw worden met zorgwoningen voor ouderen, waarbij de zorg snel beschikbaar is en de gezamenlijke ruimten beneden het sociaal contact en netwerk van de ouderen stimuleren. Mocht er besloten worden een geheel andere bestemming te geven aan het voormalige gebouw van het belastingkantoor, dan kan het beschreven concept in dit verslag ook gemakkelijk toegepast worden op een van de andere leegstaande kantoorpanden die bijvoorbeeld in de Markendaalseweg te vinden zijn.

Een gastvrij samen wonen en samen leven met iedereen, op een mooie locatie die de buurt verbindt en mijn geliefde Breda nog meer karakter biedt. Dat is mijn droom!

Update: Ik heb mijn droom per mail verstuurd aan alle fracties en wethouders in Breda! De gemeente is eigenaar van het pand en degene die uiteindelijk beslist wat ermee gebeurt. Er zijn al verschillende positieve reacties op gekomen en twee uitnodigingen voor een gesprek!

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen