Studenten Centrum Breda

Rory Heltzel 14-10-2016
2375 keer bekeken 0 reacties

Een plek waar studenten van verschillende instellingen samen kunnen komen om hier te leren, ervaring op te doen, ideeën kunnen uitwisselen, extra activiteiten kunnen toevoegen aan hun cv en samen kunnen werken aan verschillende projecten.

Breda, studentenstad? Niet meteen het beeld wat de meeste mensen over Breda hebben. Toch telt onze stad heel veel studenten studerend aan universitaire, HBO en MBO opleidingen. Studenten die tijdens hun studie binnen hun vakrichting op hun eigen niveau veel samenwerken en leren. Maar waarom leren deze studenten van verschillende niveaus niet van elkaar? In de maatschappij werken ze tenslotte ook met elkaar, dus waarom dan al niet samenwerken tijdens de studie ?

Voor studenten speelt ook de vraag 'hoe kom ik na mijn studie aan het werk'? Hoe ziet mijn CV er uit, wat heb ik nu daadwerkelijk aan werkervaring, wat kan ik op mijn CV zetten als relevante activiteiten ? Wat kan ik nu laten zien zodat ik kans heb bij een sollicitatie ?

Dit is wat ik voor ogen heb met Studenten Centrum Breda (SCB). Het SCB is een plek waar studenten samen kunnen komen om  te leren, ervaring op te doen, ideeën uit kunnen wisselen, activiteiten kunnen uitvoeren die ze toe kunnen voegen aan hun cv en nog veel meer. In het SCB kunnen studenten samen werken aan verschillende projecten die het vermelden waard zijn op hun CV en die hen een betere positie biedt richting arbeidsmarkt. Een ontmoetingsplek waar zowel individueel en gezamenlijk aan persoonlijke ontwikkeling kan worden gewerkt. Het is voor studenten steeds belangrijker dat zij een stapje extra doen en buiten hun studie om extra activiteiten ondernemen om op het CV te zetten. SCB is hiervoor de plek.

Wat biedt Studenten Centrum Breda:

  • Cursussen waar studenten zich persoonlijk mee kunnen ontwikkelen. Denk aan schijfvaardigheden, creatieve kennis van programma’s zoals Indesign of Photoshop, leren websites ontwikkelen of leren hoe social media kan worden ingezet bij het zoeken naar een stage of baan;
  • Ruimte voor studenten- en studieverenigingen. Door middel van (flex)-kantoorrruimte kunnen verenigingen het centrum gebruiken om te vergaderen of om activiteiten te organiseren. Denk hierbij aan verschillende studenten- en studieverenigingen maar ook sport- of andere verenigingen waar studenten bij betrokken zijn.
  • De mogelijkheid om bestuurs- of commissie ervaring op te doen. Door (flex)-kantooruimte kunnen besturen en commissies het centrum gebruiken om zelf aan de slag te gaan en zich binnen or juist buiten hun vakgebied praktisch kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan verschillende besturen zoals: het organiseren van een cultureel festival (bijvoorbeeld Stukafest), het organiseren van bedrijvenborrels waarbij studenten in contact worden gebracht met verschillende bedrijven, een studentenbelangenvereniging, introductieweek commissie, etc
  • Een klein cafe waar studenten na de activiteiten nog de ruimte hebben om informeel met elkaar om te gaan. Een cafe kan een belangrijke functie spelen waarbij studenten van verschillende studies hun netwerk kunnen uitbreiden. In het cafe kunnen studenten andere studenten beter leren kennen, maar is ook ruimte voor ontmoetingen tussen studenten en bedrijven of professionals.

Het is voor studenten steeds belangrijker zich naast hun studie op zowel persoonlijk als professioneel vlak te ontwikkelen. Door middel van cursussen kunnen studenten zich ontwikkelen op allerlei vlakken. Daarnaast kunnen studenten door middel van bestuurservaring samenwerken met studenten van verschillende opleidingen op zowel WO, HBO als MBO niveau en hierbij (bestuurs)ervaring opdoen in hun eigen werkveld of juist iets totaal anders. Bij het organiseren van uiteenlopende activiteiten kunnen de verschillende opleidingen een belangrijke rollen spelen. Onder het volgende kopje wordt een voorbeeld uitgewerkt. Het SCB is een goede verbinder tussen de verschillende opleidingsinstellingen in Breda. Wanneer studie- en studentenverenigingen betrokken worden is het gemakkelijker veel studenten te bereiken van verschillende opleidingen. Daarnaast kunnen op deze manier ook onderling leuke en interessante samenwerkingen ontstaan. Doordat alle studenten samen worden gebracht ontstaat een goede plek waar studenten kunnen werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling en een goed netwerk .

Voorbeeld:

Een student heeft het idee om een cultureel festival op te zetten en spreekt hierover met medestudenten. Het idee krijgt vorm en met een aantal studenten maken ze een plan. Er wordt een  bestuur aangesteld,  creatieve studenten worden gezocht, maar er is ook een penningmeester en secretaris nodig. Juist die studenten zitten in de economische en financiele studies . Zij hebben meestal ook meer ervaring  met het aanvragen van bijvoorbeeld fondsen of subsidies of kunnen dat binnen hun studie navragen. Na de planning en uitwerking komt de uitvoering. Hier krijgen bijvoorbeeld studenten marketing een rol,  maar ook catering en beveiliging kan door studenten worden gedaan. Hierdoor ontstaat een goede samenwerking tussen studenten van zowel universitaire, HBO als MBO opleidingen.

Voordelen voor de student:

  • Werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling
  • Netwerk uitbreiden
  • Ervaring opdoen
  • Beter CV en meer kans op aansluiting op de arbeidsmarkt
  • Leuke ervaringen opdoen
  • Door het contact tussen met studenten kan meer kennis verworven worden, ook buiten het eigen vakgebied

 

Voordelen voor Breda:

  • Investering in jong talent
  • Samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen
  • Samenbrengen van studenten
  • Imago verbetering van Breda als studentenstad
  • Betere studenten met een bredere kennis welke sneller op de arbeidsmarkt terecht kunnen komen
  • Door een link te leggen tussen studenten en Bredase bedrijven blijven studenten mogelijk sneller in Breda wonen na hun opleiding
  • Voor bedrijven in Breda de mogelijkheid om snel jong talent te ontdekken en mee te werken aan hun ontwikkeling

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen