Buurttuinieren, urban farming, gedeeld groen in de wijk: wellicht experiment!

06-10-2016
6205 keer bekeken 0 reacties

't Plan van Marjolein voor een buurttuin in het Ginneken is op het Stadskantoor goed geland. Stadslab Breda kon bemiddelen. Nu is er voorzichtig groen licht voor haar droom: de gemeente wil wellicht een experiment toestaan. Wel de buurt goed betrekken, is het advies.

Marjolein blij: "wat een verrassing, dankjewel voor dit speur- en navraagwerk!" Graag gedaan natuurlijk. Leuk ook dat 'die van het Stadskantoor' zo positief reageren. Marjolein is nog niet klaar. Ze gaat het idee nu verder bespreken met de buurt. En er komt vast nog wel een afdeling van de gemeente aan te pas. Maar het goede begin is er.

Er is al verbinding met de Stadslandbouwers in Breda. En, als dat nodig is, rukt ook Stadslab Breda weer uit om haar met kennis en verbindingen bij te staan. Wij zeggen: Zet 'm op, Marjolein. Kunnen we alvast een bos wortelen bestellen?

Hieronder Maroleins plan zoals ze dat instuurde voor de wedstrijd DroomBreda!

In onze wijk ligt een stuk "sprokkelgroen" dat in praktijk een veldje vol hondenpoep is en rond de glasbak ligt meestal glas. Sinds rioolwerkzaamheden ligt het veldje braak en kan het een nieuwe inspirerender bestemming krijgen. Ik zie een stads(moes)tuin voor me. Een plek met meervoudige opbrengst! zie voor me dat we het stuk 'sprokkelgroen' - zoals het officieel geloof ik heet - in mijn straat omvormen tot een buurt(moes)tuin met meervoudige opbrengst!

Het terrein kan dienen als 'groen' voor mensen met weinig buitenruimte. Urban farming is over de hele wereld al populair. Moestuinieren is ook in opkomst, en de grootte van deze buurt(moes)tuin biedt mogelijkheden om voor meerdere gezinnen in die behoefte te voorzien. Daarbij kunnen contacten tussen jong en oud in de wijk versterken, potentiele eenzaamheid worden verdreven. Ik zie ook kansen voor lesprogramma's of sociale projecten op scholen en kinderopvang uit de wijk. Voor buurtactiviteiten. Er is misschien mogelijkheid tot 'donaties' van bloemen, groente en fruit. Groenafval uit de wijk kan direct in de wijk weer als compost worden gebruikt, waardoor we bijdragen aan een circulaire economie. 

Vanzelfsprekend vraagt zo'n gezamenlijke tuin om veilig en gecoordineerd onderhoud. Ik zou graag onderzoeken hoe deze initiatieven in andere gemeenten succesvol zijn. Met gemeente, wijkagent, scholen, ondernemers, buurtverenigingen, etc. gezamenlijk optrekken, maar ook met boeren en tuinders uit de omgeving, Wolfslaar, bosbeheer, natuurverenigingen... Samen organiseren dat dit stukje ongeinspireerd sprokkelgroen werkelijk GROEN wordt. Dan kan het op meerdere fronten opbrengst geven, in sociale cohesie, onderwijs, plezier, duurzaamheid... Dag poepveld, welkom buurttuin!

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen