Co-Living Breda

05-09-2016
5171 keer bekeken 0 reacties

Woningnood en leegstaande panden creëren een win-winsituatie voor eigenaar en bewoners als men een woongroep zou introduceren. Moderne woongroepen heten 'co-living', waarbij ook werkruimte wordt gedeeld voor ZZP-ers. Voor het opzetten heb ik een financieel draagvlak nodig.

Woningnood is een groot probleem in Nederland, naast de te hoge huurlasten. Nederland is zo’n 30% van hun inkomen kwijt aan huur en dat maakt ons één van de duurste landen om in te wonen. Er is een innovatieve manier om wonen anders te bekijken, die aansluit bij de individualiserende samenleving. Elke stad heeft bijvoorbeeld een woongroep, wat zorgt voor goedkoper woonaanbod. Sommige kunnen dat zelfs aanbieden met behoudt van huurtoeslag.

  • Door een woongroep te plaatsen in een uitzonderlijk gebouw, zorg je dat deze niet verloren gaat. Vaak draagt de woongroep bij aan het behoud van een bijzonder pand.
  • Een modernere benadering van een woongroep wordt co-living genoemd. Hierbij zie je vaak dat er ook werkruimte beschikbaar is voor zelfstandig ondernemers. Zij kunnen hun kantoor ruimte delen, wat scheelt in de kosten en zorgt voor gezelligheid en creatieve uitwisseling.
  • De overheid verwacht dat wij meer mantelzorg aan elkaar verlenen. Deze woonvormen geven hier meer mogelijkheid toe. Er is bovendien meer tijd en geld voor zelfzorg als je niet 40 uur hoeft te werken om je huur te kunnen betalen.
  • De grootste groep alleenstaanden zitten tussen de 25 en 35 en dan is er een groep van 45+. Wat je ook veel ziet is alleenstaand ouderschap. In woongroep de Klopvaart in Utrecht wonen deze samen in één cluster, zodat zij elkaar kunnen aanvullen. Je ziet ook cluster groepen met kunstenaars of muzikanten. Breda heeft ook een volwassen groep met autisme die een prikkel loze woonplek zoeken. http://vasstgoed.nl/
  • Een woongroep functioneert het beste in een cluster van 6-8 personen, de woongroep kan zo groot gaan als 100 personen zoals de Refter in Nijmegen.
  • Een cluster deelt een leefkeuken als gemeenschappelijke ruimte en een washok.
  • Moderne woonvormen zouden eigen sanitaire voorzieningen toelaten.
  • Er is steeds meer ‘vertegeling’ in eigen tuin, een gemeenschappelijke tuin zou hiervoor een oplossing kunnen zijn. Groene vingers kunnen hun gang gaan. Bovendien gezellig samen BBQ-en!
  • Er zijn ruimschoots innovatieve woonprojecten die ons willen begeleiden en adviseren om ook in Breda bij te dragen aan een mooie toekomst.

 

Het enige wat mij nog weerhoudt om dit op te zetten is; de vraag naar financieel draagvlak door vastgoedontwikkelaars. Zij willen wel mee in mijn plannen, mits ik een heleboel handtekeningen op papier kan tonen. Graag wil ik de regels buigen en vragen om een initiatief van de eigenaar van een pand of grond.

Op de foto zie je het gerechtsgebouw aan de Nassaustraat/boschstraat, deze komt in 2018 vrij. De gemeente heeft mij geinformeerd en contact met mij. 
Ook een foto van een leegstaand gebied achter de terheijdenseweg. Woonbouw is daar afgewezen omdat de toegangswegen te smal zijn. 
Een ander mooi pand is op de haagweg 101, maar deze word binnenkort gesloopt en dat is te laat voor mij om nog iets aan te doen. 
Klooster op de oranjeboonweg is door de gemeente toegewezen aan studenten. 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen