REALISATIE ST. JOOSTHOFJE

Jacques Jespers 06-10-2016
5912 keer bekeken 0 reacties

De achterzijde van de Mariakapel in de Ginnekenstraat laat een verloederde toestand zien. Het wordt momenteel gebruikt als "graffiti-atelier", openbaar toilet en verzamelhoek voor zwerfvuil. Hierin kan een aanzienlijke verbetering worden gebracht door de realisatie van een "St.Joosthofje".

Kort geleden zijn de toren en de voorgevel van de Mariakapel in de Ginnekenstraat fraai gerestaureerd.

Helaas is aan de verloedering aan de achterzijde van de kapel - welke momenteel gebruikt wordt als “graffiti-atelier”, openbaar toilet en verzamelhoek voor zwerfvuil - niets gedaan. Foto's van de huidige toestand achter de Mariakapel zijn bijgevoegd.

Zo kan een stad als Breda, welke trots zegt te zijn op haar verleden, niet omgaan met een kapel uit de tijd van de Nassau’s!

Mijns inziens is het nu tijd geworden om de situatie te verbeteren door de realisatie van een “St. Joosthofje”.

Deze plek kent een zeer rijke en bewogen geschiedenis.

In april 2017 is het 70 jaar geleden dat hier de Bredase Kunstacademie St. Joost is ontstaan. Een maand later, op 3 mei 1947, werd de gerestaureerde Mariakapel ingewijd door bisschop Hopmans, dus volgend jaar ook 70 jaar geleden. In het jaar 2018 is het 500 jaren geleden dat achter de St. Joostkapel een begraafplaats in gebruik werd genomen. Vele duizenden Bredanaars zijn daarna, tot in het begin van de 19e eeuw, hier begraven.

Het is nu dus hoog tijd dat deze plek meer aandacht krijgt, enerzijds om de bestaande verloederde toestand te kunnen verbeteren en anderzijds om een St. Joosthofje (zie bijlagen) te realiseren.

Een uitvoerige beschrijving van de kapelrestauratie in de periode 1945 – 1947 heb ik opgenomen in het door mij uitgegeven boekje “Van Sint Joostkapel naar Mariakapel Breda 1300 – 1947”. Indien gewenst wil ik u dit boekje graag ter beschikking stellen.

Ook heb ik hierin veel aandacht besteed aan de locatie, vlak achter de Sint Joostkapel, welke aanvankelijk was bestemd voor de oprichting van de eerste Bredase gasfabriek. Later, in het jaar 1884, werd hier de Tweede Openbare Tussenschool gebouwd, welke aan vele honderden Bredase leerlingen onderdak heeft verleend, in het jaar 1924 zelfs aan het pas beginnende Onze Lieve Vrouwe Lyceum.

Vanaf de bevrijding van Breda tot eind 1945 deed het gebouw dienst als interneringskamp. Vanaf 1956 tenslotte werd er jarenlang onderwezen in de Horecabedrijfsschool, als onderdeel van de Lagere Technische School aan het Van Coothplein.

Veel meer informatie over deze plek vindt u in mijn navolgende toegevoegde artikelen, gepubliceerd in het kwartaalblad van de plaatselijke Heemkundekring “Engelbrecht van Nassau”:  “Het Kerkhof van Sint Joost” in Engelbrecht van Nassau, 2003-4, “De laatste begrafenis op het Sint Joost kerkhof te Breda” in Engelbrecht van Nassau, 2004-1 en “De Mozemarij achter de Sint Joostkapel” in Engelbrecht van Nassau, 2005-2.

Dit St. Joosthofje is in mijn visie bedoeld als een kleine stilteplek met een zeer rijke geschiedenis in het drukke centrum van Breda. Misschien kan het zelfs worden opgenomen in een V.V.V.-route.

Ik hoop van harte, geachte juryleden, dat vooral door uw inzet, in de toekomst vele Bredanaars en bezoekers van buiten Breda  niet alleen de Mariakapel zullen bezoeken maar ook nog vele jaren van dit “St. Joosthofje” kunnen genieten.

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen