Initiatieven van verschillende doelgroepen werken samen in 1 centrum

Carola van der Mast 23-09-2016
3612 keer bekeken 0 reacties

Het oprichten van een centrum waarin initiatieven en stichtingen (eenmalig, tijdelijk en/of vast) gebruik kunnen maken van ruimtes/lokalen, die een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dienstverlening. Het doel van het centrum is samenwerken!

Centrum voor initiatieven en stichtingen

Het oprichten van een centrum waarin initiatieven en stichtingen gebruik kunnen maken van ruimtes/lokalen, die een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dienstverlening. Het doel van het centrum is samenwerken!

Het gebouw kan de Koepel zijn, maar ook een kantoren pand of een oude school. Een voormalig schoolgebouw heeft de voorkeur, met gymzaal. Dit vergroot de mogelijkheden. Zo kunnen verenigingen ook gebruik maken van gymzaal; gymen voor ouderen, aangepaste sporten, yoga, etc.

Als ik denk aan stichtingen en initiatieven heb ik het over bv:

  • Initiatief voor vluchtelingen
  • Initiatief voor tienermoeders
  • Initiatief voor kinderen met een beperking
  • Initiatief voor mensen met psychiatrisch problematiek
  • Initiatief voor ouderen
  • Initiatief voor daklozen

Het grootste probleem van initiatieven en stichtingen is het vinden van ruimte! De gemeente heeft vastgoed in beheer. De gemeente kan een gebouw beschikbaar stellen. Zie de ruimte in de vorm van een vergoeding/subsidie.

Buurtavontuur of het wijkplatform krijgt de centrale regie over het gebouw. Dit wil zeggen dat hun kunnen beoordelen en besluiten welke stichtingen en initiatieven van het gebouw gebruik kunnen/mogen maken. De ruimtes kun je verdelen, zodat je ruimtes krijgt voor vaste bezetting, tijdelijke bezetting (max 3 maanden) of eenmalig gebruik (tot 3 dagen achter elkaar). Voor de beoordeling wordt een format bestand gemaakt, die initiatieven en stichtingen moeten invullen.

De initiatieven en stichtingen krijgen allemaal een taak in het gebouw, waaronder bv: Bijhouden vergaderruimte, contactpersoon reclasering en schoonmaken algemene ruimtes gebouw.

De stichtingen en initiatieven moeten samenwerken, bv wanneer een initiatief kleding krijgt wat buiten hun doelgroep valt, kunnen zij dit doorgeven aan het initiatief welke in het gebouw zitten. Er kan ook een magazijn ingericht worden met kasten, tafels, stoelen, die onderling gebruikt kunnen worden. Wanneer bedrijven meubels en inrichting over hebben, kan het centrum als doorgeef partner fungeren naar andere initiatieven, ook buiten het centrum. Zo helpen we andere initiatieven te starten en groeien.

Daarnaast zal het centrum (gebouw) ook een sociaal maatschappelijke functie krijgen, waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek komen. Een ontmoetingsruimte waar mensen kunnen praten, lezen en een spelletje kunnen doen.

Het mooie van dit concept, is dat de mensen die gebruik maken van de diensten van een initiatief, ook zelf een steentje bij kunnen dragen bij het initiatief. Denk hierbij bv wanneer de zomer kleding gewisseld moeten worden met winterkleding.

Practische gedachten:

  • Lokalen/ruimtes kunnen ingericht worden als kantoor, opslag, winkel, vergaderruimte en/of werkplek.
  • Werk aan de wijk, kan het gebouw onderhouden met kleine klusjes.
  • Mensen via reclasering kunnen klussen en terrein onderhouden.
  • Scholieren kunnen hier hun maatschappelijke stage doen.
  • Ruimtes en lokalen kunnen verhuurt worden voor vergaderingen, werkplekken en activiteiten.

Wanneer het een groot gebouw is, kan er zelfs een doelgroep de receptie bezetten. Deze kunnen ook de reserveringen bijhouden van lokalen en gymzaal. Zo kun je meerdere doelgroepen bij elkaar in 1 gebouw plaatsen en samen laten werken.

Een oud schoolgebouw heeft een gymzaal, waar diverse activiteiten gedaan kunnen worden, door diverse verenigingen.

Een gezamenlijke ontmoetingsruimte kan gerund worden door cliënten van een doelgroep; denk hierbij aan verstandelijk gehandicapten en/of GGZ (denk dan meer aan een vorm van dagbesteding).

 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen